Uitbaeterij
"de Viersprong"

Batenburg

Slot Batenburg.

Aan de noordrand van het stadje door een gracht omgeven rondburcht.
Herbouwd rond 1600 op de grondslagen van een ouder slot, verwoest door brand in 1795 en als Ruïne bewaart.

Van het slot zijn overgebleven: de ringmuur met uitgekraagde spie-torens, de resten van drie uit-gebouwde torens, onder ėėn waarvan een kelder, alsmede het restant van het poortgebouw, geflankeerd door halfronde torens, alles opgetrokken in baksteen met mergelstenen banden (“speklagen”).

Nederlands Hervormde Kerk

Van de in 1443 tot kapittelkerk verheven laat-gotisch parochiekerk van St. Victor is sinds de verwoesting in de 80 jarige oorlog slechts het driebeukige schip met de aan beide zijden door de zijbeuken omgeven toren bewaard gebleven.

Het interieur is in 1836 gewijzigd met zware Zuilen en over de middenbeuk een koofplafond.

De Munte

Tussen 1351 en 1622 werden in dit gebouw in drie afzonderlijke perioden Batenburgse munten geslagen.
Batenburg had tussen 1351 en 1622 gedurende drie perioden een eigen muntslag.
Door de hoge goud en zilverpercentage kon je er in heel Europa mee betalen.
Dit was een inkomstenbron voor de Heer van Batenburg.
Er werd soms ook mee geknoeid, zo ook door de Batenburgse muntmeesters.
Deze werd in 1434 wegens valsmunterij veroordeeld tot de doodstraf.

Als afschrikwekkend voorbeeld werd hij levend gekookt in een speciaal daarvoor gemaakte ketel. De bewuste ketel hangt nog steeds aan de gevel van het stadhuis in Deventer.
Vanaf 1581 werd de muntslag door de Gelderse Staten verboden, maar werd pas gestaakt in 1622, nadat de zoon van de muntmeester was opgepakt.

Het huidige pand dateert uit 1600.

Het Haventje

In dit haventje ervaar je bovenal rust en ruimte, op een prachtige plek waar natuur en historie samenkomen. Naast de zestig vaste ligplaatsen zijn er een aantal plaatsen voor passanten, die wij graag verwelkomen op deze mooie plek aan de Maas

B & B Oma Pietje

Bed and Breakfast "Oma Pietje" is een bijzondere plek waar u heerlijk kunt verblijven. Onze woonboerderij ligt in het pittoreske Batenburg. Het unieke van Oma Pietje is dat bij ons mensen met een verstandelijke beperking werken; samen zorgen wij voor een warm welkom, een mooie kamer en een heerlijk ontbijt

B & B Appeltern

Uitkijkend over de Wetering staat onze monumentale langgevelboerderij waarvan het voormalige deel na een ingrijpende restauratie dienst doet als bed & breakfast of groepsaccomodatie. Wij beschikken over vijf sfeervolle kamers.

 Trouwen in Batenburg

 

Impressie

BatenburgBatenburgBatenburgBatenburgBatenburgBatenburgBatenburgBatenburgBatenburg